Kuubio
Huippumoderni jätevedenpuhdistamo osana Kuubion kiertotaloustoimintaa

Huippumoderni jätevedenpuhdistamo osana Kuubion kiertotaloustoimintaa

Bio- ja kiertotalousalue Kuubiossa toimiva Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan (EVO) jätevedenpuhdistamo on siirtynyt uudelle aikakaudelle, kun käyttöön on otettu jätevedenpuhdistamoiden ohjaus- ja optimointijärjestelmä Hubgrade.

Hubgrade-järjestelmä on tekoälypohjainen, minkä ansiosta järjestelmä oppii ja kehittyy jatkuvasti.  Jatkossa jätevedet Kuusamon ja Rukan alueella puhdistuvat siis mahdollisimman energiatehokkaasti, mikä vähentää luontoon kohdistuvaa kuormitusta ja tuo säästöjä.

Uuden järjestelmän lisäksi EVO tutkii ja kehittää jätevedenpuhdistuksesta syntyvän lietteen hyödyntämistä, joka osaltaan edistää paikallista kiertotaloutta. EVOn Jäteveden puhdistamon lietteen ravinteet kiertoon (LieRaKi) -hanke on selvittänyt jätevedenpuhdistamolietteiden ravinteiden saattamista takaisin kiertoon paikallisesti useiden erilaisten tutkimusten myötä vuosien 2022 ja 2023 aikana. Tutkimuksien toteutuksessa on tehty yhteistyötä Jyväskylän yliopiston kanssa

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta on saanut hankkeelle rahoituksen yhdyskuntien ravinteiden kierrätyksen ja talteenoton hankkeiden avustushausta Ympäristöministeriöltä. LieRaKi-hankkeen päätavoitteena on luoda jätevedenpuhdistuksesta syntyvän lietteen ravinteita hyödyntävä, kokonaan uusi tuote kompostimullan korvaajaksi.

Hankkeen tavoitteiden toteutuessa paikallisesti saatu hyöty olisi monialaista. Mikäli lietteestä saataisiin tuotettua joko yhtä tai useampaa ravinne- ja lannoitetuotetta, paikallinen omavaraisuusaste kasvaisi. Lietepohjaisessa tuotteessa lietteen ravinteet myös olisivat laajemmin tulevaisuudessa käytettävissä. Kompostimultaan verrattuna lietteen ravinteet taas ovat paremmin kohdekasvien hyödynnettävissä lannoitekäytössä.

Ilmastokin kiittäisi, sillä kierrätyslannoitteiden hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisten lannoitteiden. Lisäksi lietteiden kuljettamisesta aiheutuvista hiilidioksidipäästöistä päästäisiin kokonaan eroon, kun liete hyödynnettäisiin paikallisesti.

EVO on ottanut ympäristön huomioon myös rakentamisessa; heidän Kuubion alueella olevien kiinteistöjen kattoja peittää maksaruohokatto. Maksaruohokatto suojaa varsinaista kattoa ja pidentää sen käyttöikää. Se myös sitoo sadevesiä ja pienentää esimerkiksi rankkasateiden kaupunkiympäristössä aiheuttamia tulvia.

Kuva: Riikka Tuomivaara